НАП напомня на студентите първокурсници да си платят здравните вноски

Има голяма вероятност студентите, които тази година са първокурсници, да се окажат с прекъснати здравноосигурителни права. По данни на НАП над 70% от редовните студенти, които са български граждани, имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца.

Проблемът идва от това, че средното образование се завършва до края на месец юни на текущата година, а висшето образование се започва през месец септември или октомври. В диапазона юли – септември учениците не са осигурени за сметка на републиканския бюджет, защото не попадат в нито една от двете категории. За този период бъдещите студенти трябва да платят сами здравноосигурителните си вноски.

Българите в чужбина подават декларация, за да не дължат здравни вноски за стари периоди

От НАП напомнят още, че до края на годината, българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до 31 декември 2012 г.

Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата. От НАП обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа – и декларацията, и заявлението.

В декларацията трябва да се посочи конкретна дата за напускане на страната, а не само месец и година. Ако не бъде посочена точна дата документите не могат да бъда обработени, въпреки че са получени в съответния офис на НАП. За по-бързо отстраняване на несъответствията, от агенцията съветват, когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

Допълнителна информация за необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.

Подобни статии:Вашият коментар